För fritidshus kan solföljaren utrustas med minst 140 Watts solcellpanel.

Här är solföljaren bestyckad med 2 styck paneler om 0,56 x 1,35 m var.

Att alltid rikta panelen mot solen är en innebär att man inte tappar lika mycket om molnen samlas mitt på dagen. Full effekt på morgonen eller kvällen kan betyda mycket.

Med panel på 140 Watt vid fullt solsken. Sommartid på Lunds latitud kan man få full effekt I 16 timmar. Man kan i bästa fall samla in 2,2 kwh på ett dygn.


Solföljaren klarar sig med en motor. Axeln lutas mot norr. Dess lutning bestäms av latituden. Vid vårdagjämning och höstdagjämning kommer solen att träffa vinkelrätt mot axeln. Sommartid får man göra en justering med 23 grader från denna vinkel. Det görs med vantskruven som syns på bilden till höger. Denna justering är så liten att den inte behöver göras under tiden juni juli. Resultatet är en kompromisslös riktning mot solen.

Inställning av klockan görs med hjälp av två knappar. Till hjälp har man en enkel solprojektor. Klockans avvikelse är högst 1 timma per år. Vilket motsvarar 15 grader.

En fotocell inbyggd i motorn stoppar motorn vid kväll och inväntar ljuset på morgonen. Den tar då hela skuttet till den position som klockan anger. Detta sker åt motsatt håll. Kablarna vrids därför inte av.

Egenförbrukningen är ytterst blygsam. Styrning sker med en modern strömsnål mikrodator. Motorn gör maximalt 2 varv per dygn. Summan blir därför liten.

80 watt panel med liggande montering monterad på tak. Ramkonstruktionen består av aluminium fyrkantrör 50 x50 mm.

Växthuset saknar el från nätet. Solpanelen med batteriackumulator klarar lampor och pumpar.


Motorenhet A3 i marint utförande. Latituden kan ställas för ekavatorn

Matningsspänningen 11 till 16, Viloström 0,01A. Toppström 0,3A när motorn är arbetar. Latitudområde 0 till 75 grader. Kabellängd 3 meter. Vikt 5 kg Monteringshål för tvärbalk 80 x 126 mm , M6. Klockans avvikelse är 1 h / år.


För båt finns ett vridbord utvecklat. När båten ändrar kurs behöver man med denna justera solföljaren mot norr. När man ligger I naturhamnar har man stor nytta av solföljaren. Ofta drabbas man av skuggor från omgivningen. Om solpanelen då har möjlighet att få full effekt från soluppgång till solnedgång, tillvaratas alla chanser att samla in energi.

Vridbord avsett för båtar. Solföljaren kan med detta smidigt justeras mot norr. Med ett kraftigt vred föres solföljaren runt och låses med en vridning. Låsningen är mycket effektiv. Det kan levereras med olika rörlängd på beställning.


Ett utmärkt sikthjälpmedel består av ett hål som projeseras av solen på en mattskiva. Under mattskivan är ett lika stort hål. Från skuggsidan ser man tydligt hur panelen är riktad.Byte av varunamn. Solföljaren sälges inte längre med varunamnet Sunaimer.